RPG Spotlight: Pathfinder Second Edition

Pathfinder is, naast Dungeons & Dragons, een van de bekendste fantasy TTRPG's. Dit keer zetten we de Spotlight op Golarion, Paizo en Pathfinder Second Edition.

Golarion, de wereld van Pathfinder Second Edition, is niet heel anders dan onze wereld. Het is de derde planeet vanaf een gele zon en bevat heel veel water en het nodige land waar de inwoners voornamelijk op leven. Die inwoners zijn wel flink anders dan onze wereld. Want, net als in de meeste fantasy RPG’s, heb je naast mensen ook elven, dwergen, gnomes, goblins, en halflings.

Waar komt Pathfinder vandaan?

Paizo, de uitgever van onder andere Pathfinder, is in 2002 begonnen toen ze de publicatierechten van de Dungeons & Dragons-magazines Dragon en Dungeon overnamen van Wizards of the Coast. In het magazine Dungeon werd iedere maand een deel van een avontuur gepubliceerd. In 2007 heeft Wizards of the Coast de licentie van Paizo om dit te publiceren ingetrokken. Vanaf dit punt is Paizo begonnen met het maandelijks uitgeven van hun Pathfinder Adventure Path als vervanging van de magazines die ze eerder uitgaven.

Een jaar later, in 2008, kwam de aankondiging dat Paizo een eigen spel ging lanceren, genaamd Pathfinder. Deze eerste editie nam heel veel dingen van D&D 3.5 over en was zeker in het begin behoorlijk compatible. Later zijn hier aanpassingen op gedaan, waardoor het steeds meer een eigen systeem werd. En uiteindelijk in mei 2018 kwam de eerste aankondiging van de tweede editie van Pathfinder uit. Dit systeem werd op 1 augustus 2019 gelanceerd.

Ondertussen is de eerste grote herziening hiervan gepubliceerd in de vorm van het Remaster Project. De oorzaak van deze herziening waren de geruchten dat de Open Gaming Licentie van Dungeons & Dragons aangepast ging worden (zie voor meer daarover de post Discussie rondom Open Gaming License D&D). Paizo, de uitgever, heeft vooral gewerkt aan het verwijderen van alle OGL-inhoud uit Pathfinder. Dus je gaat niet langer een Owlbear, Beholder, of andere OGL-wezens aantreffen. Daarnaast is er een hoop werk gestoken in het opfrissen en verduidelijken van regels. Als je hier meer over wilt lezen, dan verwijs ik je graag naar Paizo brengt Pathfinder 2e Remaster uit onder eigen ORC-licentie.

Wat maakt Pathfinder zo anders dan Dungeons & Dragons?

In de basis rol je nog steeds een twintigzijdige dobbelsteen, tel je er een getal bij op dat op je karakterblad staat en vergelijk je dat getal met wat de Game Master zegt dat je moet rollen. Maar er is ook een hoop dat anders werkt, zoals:

Je hebt niet meer proficiency (of expertise) in een skill. In plaats daarvan heb je vier niveaus van hoe goed je bent in iets. Deze niveaus heten Trained, Expert, Master, en Legendary. In de basis heb je geen bonus op je vaardigheden, maar zodra je trained bent, krijg je een bonus van twee plus je level. Voor expert is de bonus vier plus je level, en zo verder. Hierdoor is het niet vreemd om op level tien een bonus van veertien te hebben op een vaardigheid waar je goed in bent.

Zo is ook een twintig of een één op je dobbelsteen niet de enige manier om een critical success of critical failure te halen. Dat komt doordat Pathfinder Second Edition graden van succes gebruikt. Als je tien of meer boven het resultaat dat de Game Master zoekt rolt, is het automatisch een critical success. Als je tien of meer eronder rolt, dan is het een critical failure. Wel zorgt een twintig op je dobbelsteen ervoor dat je één “succesgraad” omhooggaat, dus als je eerst zou falen, is het nu toch een succes! Een één op je dobbelsteen is helaas precies het tegenovergestelde.

En als laatste voorbeeld: tijdens een gevecht heb je niet de mogelijkheid om te bewegen, een actie te doen, een bonusactie te doen, et cetera. In plaats daarvan heb je drie acties. Deze kun je bijvoorbeeld besteden om te lopen (één actie), om aan te vallen (één actie) of om een spreuk te gebruiken (één tot drie acties). Het is dus op level één al mogelijk om drie keer in een beurt aan te vallen, als de vijand naast je staat. Om dit te balanceren heb je met iedere volgende aanval helaas steeds minder kans om te raken.

De wereld

Paizo heeft voor Pathfinder een eigen wereld gemaakt. Deze wereld heet Golarion en heeft een ongelofelijke hoeveelheid content. Ieder ras dat je kunt spelen, heeft een plek in deze wereld. En veel delen hiervan hebben vergelijkbare plekken in onze wereld. Zo is er de Crown of the World, die overeenkomt met Canada, Rusland, en Scandinavië. Of Tian Xia, wat ook wel Dragon Empires genoemd wordt, en flink geïnspireerd is door Oost-Azië. Ook is er de Mwangi Expanse, wat flinke inspiratie uit Afrika haalt. Net zoals dat er een regio is genaamd, Vudra, welke hevig gebaseerd is op verhalen uit India en omgeving. Het mooiste is dat de boeken over deze gebieden geschreven worden door mensen die daadwerkelijk iets van deze gebieden weten.

Adventures, Adventure Paths en georganiseerd spelen

Paizo publiceert nog steeds met enige regelmaat avonturen voor hun spellen. In het geval van Pathfinder Second Edition zijn dit losstaande avonturen, zoals one-shots en kortere avonturen, en langer lopende avonturen die ze Adventure Paths noemen. Ze hebben ook een tijdje met andere productlijnen geëxperimenteerd zoals de Bounties, maar die krijgen op dit moment geen updates meer.

Adventure Paths zijn de grote avonturen die tien of twintig levels duren. Je hebt hier bijvoorbeeld Abomination Vaults, wat een enorme dungeon crawl is, of Kingmaker waarin je een eigen koninkrijk opbouwt als spelers. Of je hebt Strength of Thousands, wat een grote magische school is midden in de Mwangi Expanse.

De losstaande avonturen zijn vaak maar vijf levels lang zijn. Hierbij heb je bijvoorbeeld Rusthenge, waarin er iets vreemds schuilt in de ruïnes. Of Crown of the Kobold King, waar hongerige undead, slimme kobolds, en sinistere necromancers rond het dorp zitten. Als je iets lichters wilt, dan is er ook Troubles in Otari, waarbij je geïntroduceerd wordt aan de verschillende speelstijlen die Pathfinder biedt.

Ook is er de optie om georganiseerd te spelen, waarbij je met één karakter kunt meedoen aan spellen bij meerdere Game Masters. Hiervoor is de Pathfinder Society in het leven geroepen. Deze is ook in Nederland en organiseert hier zowel Pathfinder Second Edition als Starfinder-spellen. Voor Pathfinder Second Edition heb je hier keuze uit Bounties, Quests, en Scenarios. Bounties zijn korte avonturen die vaak maar 1 of 2 uur duren, Quests duren iets langer en de Scenarios zijn veel meer aan elkaar gelinkt. Meerdere scenario’s hebben samen een hele verhaallijn.

Inhoud van de Pathfinder Second Edition Beginner Box

Tot slot is er de Pathfinder Second Edition Beginner Box. Dit is een kant-en-klare doos met karakterbladen, regelboeken voor de spelers en de Game Master, een set dobbelstenen, en een kaart om op te spelen. Dit legt stap voor stap de regels van Pathfinder Second Edition uit. Je begint in het dorp Otari, waar een kroegbaas je vraagt om eens te kijken waar alle vis in de kelder naartoe verdwijnt. Als je de Beginner Box uitgespeeld hebt en je interesse hebt in meer, dan sluiten zowel het avontuur Troubles in Otari als Abomination Vaults hier mooi op aan.

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp